Devin Townsend Project - Epicloud

 
Artist: Devin Townsend Project
Album: Epicloud
Releaseår: 2012
Skivbolag: InsideOut Music
Antal Låtar: 13
Längd: 49:52
Medlemmar:
Devin Townsend - Sång, Gitarr, Keyboard
Brian Waddell - Bas
Ryan Van Poederooyen - Trummor
Dave Young - Gitarr, Keyboard
Anneke Van Giersbergen - Sång
 
1. Effervescent!
2. True North
3. Lucky Animals
4. Liberation
5. Where We Belong
6. Save Our Now
7. Kingdom
8. Divine
9. Grace
10. More!
11. Lessons
12. Hold On
13. Angel
 
 Det känns som om det inte finns något i världen som kan stoppa den fantastiska kanadensaren Devin Townsend. Epicloud är det femtonde albumet utanför ursprungsbandet Strapping Young Lad varav det femte i Devin Townsend Project. Och ideérna verkar inte ta slut på ett bra tag heller. Det var först menat att detta album skulle bli en uppföljare till succeén Ziltoid The Omniscient men då Devin inte kunde skriva en Ziltoid-låt utan att den lät för sliskig skapade han istället det episka Epicloud.
 
Det som är så speciellt med Epicloud är två saker. För det första är musikstilen lite annorlunda än den sorts musik som man är van vid att Devin spelar. Låtarna är oftast korta, katchiga och nästan popiga, dock är musiken i grund och botten samma gamla Devingung. Det andra unika med Epicloud är användandet av både stråkorkester samt en skönsjungande kör. Inget fel med det så länge det inte tar över, vilket det bara gör i öppningsspåret Effervescent! (det beror dock på att det är enbart kören som är med i låten).
 
Efter att kören har fått värma upp är det Annekes tur att visa framfötterna i True North. Hon har följt med Devin i flertalet spelningar och tidigare album och det är inte så konstigt, hon har en röst som passar bra ihop med Devins musik. Lite väl smörig text är dock men jag har överseende för det, åtminstonde för den låten. Singeln Lucky Animals fortsätter sedan, en låt som visar Devins lite mer lekfulla och busiga sida. Bara det faktum att han mitt i låten skriker "Troll Me" får en att brista i ett gott skratt. Albumets hårdaste och samtidigt bästa inslag kommer med låten Liberation. Inledningsriffet får en igång direkt och Kören används på det absolut bästa sättet i refrängen. Så mycket kraft och så mycket känslor att det är omöjligt att inte älska det. En stark kandidat till årets låt.
 
Efter det går albumet in i en lite lugnare del men soundet fortsätter att vara pampigt och ståtligt. Dock blev jag till en början tveksam till Save Our Now, som låter som om något en populär DJ skulle kunna skriva. Ja, den skulle rent av kunna fylla dans golv på klubbar. Men låten har växt för varje lyssning så jag har faktiskt börjat gilla den nu. Dessutom ännu ett grymt samarbete mellan Devin och Anneke här. 
 
Albumets andra halva innahåller lite mer komplexa och lite mer episka låtar som tar lite längre tid att smälta förutom i två låtar. Lessons som är ett mellanspår (ooh vad jag ogillar mellanspår) och More! som är rak och kraftfull. Utmanar Liberation om att vara den hårdaste låten på plattan.
 
En sista sak som utmärker albumet är produktionen. Som vanligt så producerar Devin sina album till nästintill perfektion och här har han dessutom gjort så att övergångarna från låt till låt blir riktigt mjuka så att det känns som att man lyssnar på en enda mastodontlång låt men inte utan att man kan urskilja vart nästa låt tar vid. Detta gör  att det blir så mycket enklare och bättre när man lyssnar på Epicloud i sin helhet. Fler får gärna ta efter detta koncept.
 
Totalt Intryck:
Trots det faktum att musiken är nästan popig, att vi har stråkar och kör och att vi bjuds på ett sound som Devin troligtvis aldrig har bjudit på tidigare är jag fullständigt såld. Detta episka album andas kvalite och det finns en stor variation och jämnhet i albumet Och med en handknippe av talangfulla medarbetare (framför allt Anneke) lyckas Devin att skapa ännu ett album av världsklass. Jag tror dock att detta är ett album som man antingen älskar eller hatar inom hårdrockskretsar. Jag fullständigt avgudar detta album. Effervescent Quality!!!
 
Bästa Låt: Libernation
 
Betyg: 10/10 Lucky Animals

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0