Årslistor 2011: Årets Bästa Album

Dag 365 i år 2011 är här och om mindre än 24 timmar går vi in i 2012 eller som maya indianerna kallar det, Domedags året. Hur vida apokalypsen kommer eller inte får vi inte reda på förens om ca. 12 månader men en sak ni kan få reda på just nu är vilka album som är tillräckligt hårda, mångsidiga och jämna nog för att ta sig på min topp 30 lista av årets bästa album. Let's do it!

30. Alestorm - Back Through Time

Piraterna i Alestorm ångar på med sin piratrock. Riktigt härligt men hur länge kan de hålla på innan de får slut på ideér?
Lyssna På: Rum, Death Throes Of The Terrorsquid, The Sunk'n Norweigan

29. Die Apokalyptischen Reiter - Moral & Wahnsinn

Trots ett skitfult omslag och en utav de sämsta singlarna jag någonsin har hört imponerar tyskarna. Härligt aggresivt, så som tysk hårdrock ska vara.
Lyssna På: Gib Dich hin, Die Boten, Erwache

28. Evile - Five Serpents Teeth

Evile är, enligt mig, ledarna inom 2000-talets Thrash våg. Deras senaste alster visar inspiration från The Big 4 med deras touch och gör att bandet tar ännu ett steg framåt i deras utveckling.
Lyssna På: Origin of Oblivion, Cult, In Memoriam

27. Eumeria - Rebel Mind

Proggresiv metal är inte lätt men jag tror att dessa nykomlingar kan få en framgångsrik karriär. Förutsättningarna finns. Eumerias debut hade kunat behöva lite finslipning men det är en väl godkänd debut.
Lyssna På: Rebel Mind, Legion, Dreamin of Death

26. Nightrage - Insidious

Den europeiska supergruppen fortsätter att spotta ut speciella riff och härliga melodier.Även om låtarna är svagare än tidigare är det fortfarande bra nog för årsbästalistan.
Lyssna På: Delirium of The Fallen, Poisoned Pawn, Hate Turns Black

25. Saxon - Call To Arms

Gammal är äldst. Veteranerna i Saxon fortsätter bevisa att de är att räkna med. Kanske kan hålla på så här i 20 år till.
Lyssna På: Afterburner, Ballad of The Working Man, Hammer of The Gods

24. Sparzanza - Folie Á Cinq

Mycket härlig svensk hårdrock som också är unik. Lär också få en stor fanskara då de har ett par låtar på Bandit.
Devil's Rain, Temple of The Red-Eyed Pigs, Alone With A Loaded Gun

23. Skitarg - Den Hårdaste Jäveln

De är sjuka, de är omogna och de är alldeles... alldeles underbara. Bandets melodier räcker väldigt långt men för att nå ännu högre upp i listan måste de förbättra texterna.
Lyssna På: Protein Och Var, Bussfärd Till Helvetet, Sportabort

22. Devin Townsend Project - Deconstruction

Hårt och proggresivt. Fler ord behövs inte för att beskriva Deconstruction. Bra gjort där av Devin Townsend.
Lyssna På: Juular, Planet of The Apes, Stand

21. Pain - You Only Live Twice

Kan Peter Tägtgren göra bra hårdrock? Ja. Är Pains senaste release bra? Ja. En slump? Nej. Pain fortsätter att leverera även om det inte fanns en lika självklar hit här som I'm Going In eller Shut Your Mouth.
Lyssna På: The Great Pretender, You Only Live Twice, We Want More

20. Psychostick - Space Vampires Vs. Zombie Dinosaurs In 3D

Psychostick är de mest oseriösa jävlarna jag någonsin har stött på. Men de kan skapa riktigt bra (och rolig) musik. Är det enda bandet jag vet som kan göra ett tandläkar besök till en låt.
Lyssna På: Because Boobs, The Root of All Evil, Hate Times 8

19. Dream Theater - A Dramatic Turn of Events

Trots att DT's legendariska trummis Mike Portnoy lämnade bandet i slutet av 2010 ångar bandet på nu med en annan Mike. A Dramatic Turn of Events är något steg bakåt från Black Clouds & Silver Linings men det är ett bra album med tanke på vad som har hänt.
Lyssna På: On The Backs of Angels, Build Me Up Break Me Down, Bridges In The Sky

18. White Wizzard - Flying Tigers

Alltid lika kul när någon kör ren heavy metal. Håller deras förgående släpp högre men Flying Tigers är ett väldigt bra album med låtar som även skulle kunna funka på 80-talet.
Lyssna På: Fall of Atlantis, Fight To The Death, Night Stalker

17. Katana - Heads Will Roll

Svenska Katana kan ha skapat en ny genre. NWOSHM (New Wave of Swedish Heavy Metal). Bandet har definitivt vad som krävs för att ta sig till toppen. Nu gäller det att ta till vara på chansen de har fått och skapa en andra platta som är minst lika grymm som denna debut.
Lyssna På: Heart of Tokyo, Neverending World, Blade of Katana

16. Megadeth - Th1rt3en

Möe ettor och treor i detta album men inte lika mycket thrash. Trots det har Megadeth mognats riktigt bra och Dave Mustaines texter blir bättre och bättre. Lite minus för att flera låtar har varit med i tidigare albums bonusutgåvor eller tv-spel.
Lyssna På: Public Enemy No.1, Black Swan, Sudden Death

15. Children of Bodom - Relentless, Reckless, Forever

Visst har bandet gjort bättre ifrån sig men det är Children of Bodom och oavsett om de gör ett halvdant album är det fortfarande ett album man kan njuta mycket av. Men som sagt, de kan bättre.
Lyssna På: Was It Worth It?, Shovel Knockout, Ugly

14. Arch Enemy - Khaos Legions

Ett stort album kräver mer än en handfull starka låtar. Som tur är det sällan som Arch enemy misslyckas med låt skapandet. Jämnheten i Khaos Legions för albumet upp i listan men jag hade gärna velat ha en ännu högre topp även om den topp som finns räcker.
Lyssna På: Vengeance Is Mine, Yesterday Is Dead And Gone, Bloodstaind Cross

13. Anthrax - Worship Music

Det tog åtta långa år men Anthraxs nya album var väl värd väntan. Härlig thrash i modern tappning. Hade det inte varit för typsika Anthrax bottnar i skivan hade Worship Music kommit in på topp 10. Nu får bandet nöja sig med olyckonumret istället.
Lyssna På: Fight'em 'Til You Can't, The Devil You Know, Revolution Screams

12. Hammerfall - Infected

Det känns så skönt att bandet som förde mig in i hårdrocken har fått en nytändning. Man kan fortfarande höra Hammerfall i deras musik men det är en uppfräschning som lovar gott inför framtiden.
Lyssna På: 666 - The Enemy Within, One More Time, B.Y.H

11. Almah - Motion

Brasilien vet hur man skapar bra hårdrock. Se bara på Almah. Bandet har i Motion givit oss en handfull låtar som låter modernt, episkt och... ja modernt. Och tänk att detta band var först tänkt som ett sidoprojekt.
Lyssna På: Living And Drifting, Hypnotized, Trace of Trait

10. Human Cometh - HCII

När man lyssnar på Human Cometh är det egentligen ingenting som riktigt sticker ut. Detta gör att man får superjämna album. Och jag älskar super jämna album så länge nivån är hög. HCIIs nivå är hög.
Lyssna På: Smash Crash, Red Balloon, Alone In The Dark

9. Stormwarrior - Heathen Warrior

Power metal är en genre där det antingen går skit bra eller rent åt helvete. Stormwarriors musik är rena himmelriket men deras stavning är rena helvetet. Fyre, Fighte, Returne? Åk tillbaka till lågstadiet och lär er att stava.
Lyssna På: Heathen Warrior, Fyre & Ice, Heirs To The Fighte

8. Mastodon - The Hunter

Ge man Mastodon en genre eller en riktning inom musiken kan man vara så säker på att bandet bemästrar den inom kort. The Hunter är raka motsatsen till deras super alster Crack The Skye men bandet levererar i alla fall. Har aldrig varit med om ett mer flexibelt band än Mastodon.
Lyssna På: Curl of The Burl, Spectrelight, Black Tounge

7. Nightwish - Imaginaerum

Vilken sagostund Nightwish bjuder oss på. Har nog aldrig hört bandet så lekfulla tidigare. Tycker fortfarande att Annette har en bit kvar till Tarja men bandet har aldrig skapat bättre musik. Ett utav få koncept album som verkligen lyckas.
Lyssna På: Last Ride of The Day, I Want My Tears Back, Scaretale

6. The Project Hate MCMXCIX - Bleeding The New Apocalypse

Årets klart jämnaste album. Albumet är så jämnt att det tog mig en vecka bara för att skilja på låtarna. Det är hårt, proggresivt och framför allt, komplicerat. Men när man har lyssnat igenom albumet ett par gånger förstår man storheten.
Lyssna På: The Shall All Be Witnesses, Summoning Majestic Wars, Bring Forth Purgatory

5. In Flames - Sounds of A Playground Fading

Sveriges största hårdrocksband fortsätter att imponera. Även om jag tycker att detta album är lite väl likt A Sense of Purpose gör det ingenting då det är fortfarande många grymma låtar som vi njuds på. Jag tippar också att de vinner en grammis när det går av stapeln.
Lyssna På: Where The Dead Ships Dwell, Deliver Us, The Puzzle

4. Machine Head - Unto The Locust

Jag visste att Machine Head var bra men efter att ha lyssnat på Unto The Locust var jag slut. Jag var utmattad efter allt headbangande och luft gitarr spelande. Ett mycket magnifikt album som dock inte räcker till för att ta sig in på topp 3.
Lyssna På: The Sentinel, Locust, Who We Are

3. Five Finger Death Punch - American Capitalist

Bandet med världens coolaste bandnamn har tagit ännu ett jätte kliv mot att bli framtida superstjärnor. Oh, wait... de är redan superstjärnor efter detta släpp. En hel bunt med kraftfulla och kaxiga låtar som tillsammans bildar ett näst intill perfekt album. Fortsätt så grabbar!
Lyssna På: Under And Over It, 100 Ways To Hate, The Pride

2. Symphony X - Iconoclast

Jag borde ha upptäckt Symphony X tidigare. De är som en power metal version av Dream Theater. Alltså min favorit genre blandat med ett utav mina favorit band. Denna platta gör också att jag vill ha mer från dem. Knappt någon svag låt i plattan.
Lyssna På: Electric Messiah, The End of Innocence, Reign In Madness

1. Amon Amarth - Surtur Rising

I år tar Amon Amarh storslam. Årets Bästa låt, årets bästa solo och nu, årets bästa album. De förtjänar det också. Surtur rising innehåll allt. Från stenhårda A Beast Am I? och melodiska For Victory or Death till gungiga Live Without Regrets och kompletta Destroyer of The Universe. Grattis ni vikingar och hoppas att erat vikingatåg fortsätter rätt upp mot titanernas rike och att ni stannar där uppe tills ragnarök infaller. Utan tvekan årets bästa album.
Lyssna på: Destroyer of The universe, War of The Gods, A Beast Am I?

Då får jag önska er ett gott nytt år och hoppas att ni får ett riktigt härligt 2012 med mycket hårdrock. Rock On!

Årslistor 2011: Årets Bästa Låtar

Enligt mig är låtarna det viktigaste i ett bands musik karriär. Låtarna är byggstenarna till kommande album och varje låt för sig själv kan också leda till stora framgångar. Det finns flera band där ute som är väldigt skickliga på sina instrument men kan inte skriva låtar överhuvudtaget. Fan vad jag svamlar, nu snackar vi istället om artisterna som kan skapa fantastiska låtar. Här är de 60 bästa låtarna från det gångna året.

60. Mermaid - Amorphis - The Beginning of Times
59. Astronomicon - Scar Symmetry - The Unseen Empire
58. A Farewell To Arms - Tnt - A Farewell To Arms
57. Iron - Within Temptation - The Unforgiving
56. The Sunk'n norweigan - Alestorm - Back Through Time
55. Leave It Behind Us - Evergrey - Glorious Collision
54. The Game Never Ends - Stratovarius - Elysium
53. Savor The Kill - Darkest Hour - The Human Romance
52. That Fire - Black Tide - Post Mortem
51. Tequila - Korpiklaani - Ukon Wacka
50. Firefight - Blackguard - Firefight
49. The Great Pretender - Pain - You Only Live Twice
48. Bloodstaind Cross - Arch Enemy - Khaos Legions
47. Ballad of The Working Man - Saxon - Call To Arms
46. Radio - Von Benzo - Yes Kids It's True
45. Time - Coldspell - Out From The Cold
44. Never By Your Side - The Blackout - Hope
43. The Shall All Be Witnesses - The Project Hate MCMXCIX - Bleeding The New Apocalypse
42. Cult - Evile - Five Serpents Teeth
41. Tales From The Crypt - Wolf - Legions of Bastards
40. Narcissistic Cannibal Feat. Skrillex & Kill The Noise - Korn - The Path of Totality
39. Satellite - Rise Against - Endgame
38. Night Stalker - White Wizzard - Flying Tigers
37. Alone In The Dark - Human Cometh - HCII
36. New Religion - Black Veil Brides - Set The World On Fire
35. Nobody's Hero - Edguy - Age of The Joker
34. Aeons of Raging Darkness - Rhapsody of Fire - From Chaos To Eternity
33. Relentless - Sepultura - Kairos
32. Antihero - The Bronx Casket Co. - Antihero
31. Dead Is The New Alive - The Very End - Mercy & Misery
30. Run - Disturbed - The Lost Children
29. Renegade - U.D.O - Rev-Raptor
28. Bridge Burning - Foo fighters - Wasting Light
27. Retail Therapy - Queensryche - Dedicated To Chaos
26. In Waves - Trivium - In Waves
25. 1.000.000 Lightyears - Amaranthe - S/T
24. Sportabort - Skitarg - Den Hårdaste Jäveln
23. The Puzzle - In Flames - Sounds of A Playground Fading
22. Delirium of The Fallen - Nightrage - Insidious
21. Fists Fall - Otep - ATAVIST
20. Because Boobs - Psychostick - Space Vampires Vs. Zombie Dinosaurs In 3D
19. Alone With A Loaded Gun - Sparzanza - Folie Á Cinq
18. Shovel Knockout - Children of Bodom - Relentless, Reckless, Forever
17. Fyre & Ice - Stormwarrior - Heathen Warrior
16. Last Breath - Attack Attack! - S/T
15. Rebel Mind - Eumeria - Rebel Mind

14. Bridges In The Sky- Dream Theater - A Dramatic Turn of Events

13. Spectrelight - Mastodon - The Hunter
12. Harmony of The Spheres - Jake Dreyer - In The Shadows of Madness
11. 666 - The Enemy Within - Hammerfall - Infected
10. Gib Dich Hin - Die Apokalyptischen Reiter - Moral & Wahnsinn

Tysk hårdrock när den är som bäst. Visslingsriffet gör också att låten fäster sig i hjärnan.

9. Electric Messiah - Symphony X - Iconoclast

En härlig power-proggresiv låt med ett grymmt gung och en skön duell mellan gitarr och keyboard.

8. Public Enemy No. 1 - Megadeth - Th1rt3en

Kan vara den enklaste låten Megadeth någonsin gjort. Men det betyder inte att det blir sämre. Snarare tvärtom.

7. Heart of Tokyo - Katana - Heads Will Roll

Japan tema möter NWOBHM och bildar ett modernt sound med nostalgi känsla. Och lite ninja feeling dessutom.

6. Last Ride of The Day - Nightwish - Imaginaerum

Hela Imaginaerum var en lång fartfylld resa varav denna låt var berg och dal banans brantaste backe.

5. Locust - Machine Head - Unto The Locust

Brutalitet, magnifik uppbyggnad och en grymm melodi. Multiplicera det med 3 och du får Locust

4. 100 Ways To Hate - Five Finger Death Punch - American Capitalist

Lite halvsketen text, jag vet men det kan vara en utav de coolaste låtarna på flera år. Har i alla fall årets bästa text rad. "I Hate You. That's An Understatement."

3. Fight'em 'Til You Can't - Anthrax - Worship Music

Äkta Anthrax i modern version. Riktig grymm thrash och ett riktigt härligt solo. Sedan är ju zombies alltid win.

2. Living And Drifting - Almah - Motion

Liten överraskning så högt i listan men låten vägrar att lämna ens sinne. Den lever och driftar fram och tillbaka i ens hjärna från tid till tid.

1. Destroyer of The Universe - Amon Amarth - Surtur Rising

Denna låt har näst intill allt. Tempo växlingar, solon, hårdhet, skörhet och en mordiskt bra refräng. Påminner mycket om Twilight of The Thundergod från albumet med samma namn fast lite brutalare. Den tog tag om mig vid första lyssningen och har inte släppt sedan dess. Helt klart 2011 års bästa låt.

Håller du med eller sak en eller flera låtar in/bort? Skriv i kommentarfältet och gör dig hörd. Rock On!

Årslistor 2011: Årets Bästa Albumomslag

Man ska inte döma en hund efter håren. Men man kan döma håret. Det är just vad jag ska göra nu när jag presenterar 2011 års snyggaste albumomslag. Låt mig först gå igenom lite kriterier för vad ett snyggt omslag ska ha enligt mig. Omslaget ska vara detaljrikt, passa bra med albumets tema (om det nu har ett tydligt tema), album titel och band logo ska passa bra in i omslaget (och definitivt vara med) och om bandet har en maskot eller någonting som brukar vara med på omslag, merch mm ska den helst vara med. Uppfattat? Då kör vi.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.21.22.23.24.25.26.27.28.29.30.

30. Edguy - Age of The Joker
29. Machine Head - Unto The Locust
28. Sepultura - Kairos
27. Symphony X - Iconoclast
26. Rhapsody of Fire - From Chaos To Eternity
25. Hammerfall - Infected
24. Children of Bodom - Relentless, Reckless, Forever
23. Alestorm - Back Through Time
22. Amaranthe - S/T
21. The Project Hate MCMXCIX - Bleeding The New Apocalypse
20. Nightrage - Insidious
19. Black Veil Brides - Set The World On Fire
18. Human Cometh - HCII
17. Wolf - Legions of Bastards
16. Dream Theater - A Dramatic Turn of Events
15. White Wizzard - Flying Tigers
14. The Bronx Casket Co. - Antihero
13. Katana - Heads Will Roll
12. Iced Earth - Dystopia
11. Psychostick - Space Vampires Vs. Zombie Dinosaurs In 3D
10. Anthrax - Worship Music

Zombies på ett hårdrocksomslag är alltid win. Som vanligt finns också Anthrax emblemet med. Tydligen vill de att man ska dyrka (eller worshipa) dem. Det är lätt fixat.

9. The Unguided - Hell Frost

Skapat från avhoppande Sonic Syndicate medlemmar kommer The Unguided. Omslaget till Hell Frost är kyligt men stilfullt. Skulle gärna vilja se mer av figuren på omslaget. Framtida maskot för bandet?


8. Nightwish - Imaginaerum

Välkommen till Imaginaerum. Platsen där du kan göra dina drömmar till verklighet. Det är vad omslaget säger. Man känner sig välkommen till stället redan vid första ögonkastet.

7. Mastodon - The Hunter

En utav flera omslag på denna lista (t.ex Nr 29, 24 och 18) som jag först tyckte var skit fult eller rent av skrämde mig. Men ju mer jag tittade på The Hunter (och exemplen också för den delen) Började jag digga omslaget. Djuret hoppar verkligen ut ur bilden.

6. Stratovarius - Elysium

Vackraste albumet i denna lista. Man kan tro att det är något negativt för en hårdrockare men så länge det är snyggt är det bra. Kul att polaris stjärnan, som fanns i förgående album, är med i bakgrunden som ett tecken på det nya Stratovarius.

5. Disturbed - The Lost Children

Disturbed har alltid snygga omslag och det är inget undantag nu heller trots att det är ett b-side album. Vi har The Guy, de förlorade barnen och ett post-apokalyptiskt landskap. Disturbeds nuvarande tillstånd i bildformat.

4. Amon Amarth - Surtur Rising

När ett album handlar om en eldturs är det självklart med ett omslag som innehåller en spyende vulkan, flyende människor och en väldigt arg och hämndlysten Surt. Ett lysande omslag för Amon Amarth och deras stil.

3. Megadeth - Th1rt3en

Vad det något jag saknade på ENDGAMEs omslag var det Vic Rattlehead. Därför blev jag mycket glad när han var med igen på Th1rt3ens albumomslag men varför ser vi bara hans rygg? Hade han varit vänd mot oss hade omslaget kanske kommit etta. Annars är omgivningen i omslaget lysande för ett album om mystik och ovisshet.

2. Pain - You Only Live Twice

Här kan vi snacka om detaljrikedom. Ett par skellet, ett ufo, krossat glas, en fyr och förstås, Painhead med en flaska hembrännt. Älskar också den härliga blå nyansen på albumet.

1. Five Finger Death Punch - American Capitalist

Solklar vinnare. Brudar, Lamborghini, serietidnings stuk. Jag är såld! Jag tycker också att Knucklehead passar perfekt in som en amerikanska kapitalist. Utan tvekan 2011 års snyggaste albumomslag.

Håller ni med eller har ni en helt annan åsikt? Skriv i kommentar fältet och gör dig hörd. Rock On!

Årslistor 2011: Diverse Utmärkelser

Nu är ännu ett år på väg mot sitt slut och vilket år det har varit. Naturkatastrofer, dödade diktatorer, ekonomisk kris och mycket mer. Men vad kommer vi att komma ihåg inom hårdrockens värld när vi ser tillbaka på 2011. Här kommer kanske några ögonblick som kan bli ihågkommna.

Årets Solo

Gitarrsolot i War of The Gods av Amon Amarth. Surtur Rising är ett superbt album och även om War of The Gods inte är det starkaste kortet i den arsenalen innehåller låten ett helt fantastiskt solo. Ett solo med en grymm uppbyggnad och en topp som är otroligt vacker. GÅSHUD!!!

Årets Nykomling

Svenska Katana kom som en blixt från en klar himmel. Bandet har ett väldigt modernt sound med en touch av NWOBHM a la 80-talets Maiden. Och med deras japanska tema kan de bli riktigt stora.

Årets Comeback

Det ryktades tidigt på sommaren att original medlemmarna i Black Sabbath hade börja jammat ihop igen. På datumet 11.11.11 bekräftades ryktena. Nu kan vi under 2012 se fram emot en världsturne och ett nytt album från bandet. Awesomesauce.

Årets Överraskning

Mastodons u-sväng inom genre gränserna. Från episka och långa låtar gick man över till sväng och korthet i deras nya alster. En sådant skifte kan bara Mastodon göra.

Årets Besvikelse

Finland som hårdrocksnation. Förutom Nightwish underpresterade alla etablerade finska band allt från Stratovarius till Children of Bodom. Bättre lycka nästa år grannar.

Årets Konsert

Utan tvekan den kväll då de 4 stora inom thrash metalen, Metallica, Slayer, Megadeth och Anthrax, kom till Ullevi, Göteborg och gav oss en helkväll med thrash och mosh pits. Jag var där i egen hög person och det var en helt oförglömmlig upplevelse. Och som pricken över i:et kom alla banden (utom Slayer) upp på scen och spelade Am I Evil?. Ett perfekt slut på en perfekt kväll.

Årets R.I.P

Gary Moore, en utav de mest legendariska gitarristerna avled i början av detta år och en hel rock värld sörjde. R.I.P Gary. You'll never be forgotten.

Årets Snackis

Under våren ställde sig alla frågan. Vem skulle ta över det massiva trumsetet i Dream Theater som Mike Portnoy lämnade bakom sig? Utav de sju som fick chansen blev det en annan Mike som vann. Mike Mangini, från bl.a Annihalator. Då kom nästa fråga upp. Skulle DT's sound förändras nu när en utav de tre grundarna av bandet lämnade? Som tur var ändringen minimal och jag tror att merparten av alla Dream Theater fans tycker att Mangini är en värdig ersättare.

Årets Genre

Dubmetal. En blandning av Dubstep och Metal. Snacka om en galen sammansvärjning. Men det kan ha gjort Korn till ett band som man kan räkna med igen. Endast tiden har svaret.

Årets WTF Moment

Opeth. Jag förväntade mig melodisk dödsmetal i Heritage. Melodin fanns men dödsmetalen var som bortblåst. sedan dess har jag lyssnat på bandets tidigare alster och jag förstår inte varför man övergav det man gjorde tidigare. Tur för dem att det fanns sämre album i år...

Årets Sämsta Album

...vilket leder till denna kategori. Finns flera utmanare men The Devin Townsend Projects Ghost tar priset. Det var inte hårdrock. Det var easy listening. Den timmen får jag aldrig tillbaka.

Årets Konceptalbum

Imaginaerum av Nightwish. Albumet gav en resa in i sagornas värld med hårdrocks touch. Nice.

Årets Sjukaste

Skitarg och deras texter. Musikaliskt är de riktigt fantastiska men deras texter. Hårdaste jävlar, bruna skatter, hundägar slakt och stekning av barn. Som om en mentalpatient var deras textskrivare.

Årets Instrumentala

Jake Dreyer, Från White Wizzard, och låten Harmony of The Spheres. Det är sällan som heavy metal instrumentala låtar kan vara både hårda och interesanta men här lyckas Dreyer med allt. Hoppas han släpper ett eget fullängdsalbum inom kort.

Årets Mest Oförtjänta Kritik

Ja jag vet att Metallica var med i Lulu men och ja jag håller med att det kan inte klassificeras som musik men vi ska också komma ihåg att Metallica var bara med att spela musiken. Detta är ett album av Lou Reed, INTE Metallica. Så sluta dissa Metallica. Ska ni dissa dem kan ni väl vänta till deras nästa album.

Årets Betyg

Det är svårt att ge ett helt år ett betyg men jag ska försöka. I år har jag upptäckt flera nya, grymma artister samtidigt som de mer rutinerade banden har blandad och gett. Men sett över hela året blev 2011 riktigt bra. Definitivt bättre än förgående år. Betyg: 7,5/10

Är det något som har hänt under 2011 som du tycker borde bli uppmärksammas? Skriv en kommentar och gör din röst hörd. Rock On!!!

Rock Band DLC 12/29: Blandad Skit

Cobra Starship (Ft. Sabi) - You Make Me Feel
Gym Class Hereos (Ft. Adam Levine) - Stereo Hearts
Panic At The Disco - I Write Sins Not Tragedies X
Paramore - Pressure
Sublime With Rome - Panic X
Travie McCoy (Ft. Bruno Mars) - Billionaire

Notera att låtar med X har Pro Gitarr/Bas tillgängliga

Sex låtar från MTV generationen. Mycket talar för att detta kommer att bli ett tråkigt paket. Men de ska ju också ha låtar i RB så jag säger, låt dem få ha det. Kanske att IWSNT kan bli riktigt bra.

Värmetermometer: 1,5/5

Veckans DLC

Jimi Hendrix levererar... igen. Härligt gung i varje låt och jag är skitnöjd att Voodoo Child äntligen är med i Rock Band (dock i live version men ändå). Dock finns det roligare Hendrix låtar ute i biblioteket redan.

Bästa Låt: Voodoo Child (Live)

Betyg: 8/10 Angels

Schema inför årsbästalistorna

Av förståeliga skäl kommer jag a fullt upp denna vecka vilket betyder att det blir få tillfällen för mig att skriva på bloggen. Så redan nu lägger jag upp schemat för hur jag presenterar årets bästa inom hårdrocken. Här kommer den.

26 December - Diverse Utmärkelser

27 December - Årets Bästa Albumomslag

29 December - Årets Bästa Låtar

31 December - Årets Bästa Album

Nu finns det inte mer för mig att säga än en riktig god jul till alla er metalheads där ute. Hoppas att ni får många album, merch och konsertbiljetter.

Rock On!!!

Rock Band DLC 12/20: Jimi Hendrix

The Jimi Hendrix Experience - Long Hot Summer Night
The Jimi Hendrix Experience - Gypsy Eyes
The Jimi Hendrix Experience - All Along the Watchtower X
Jimi Hendrix - Voodoo Child (Slight return) (Live)
Jimi Hendrix - Dolly Dagger
Jimi Hendrix - Freedom X
Jimi Hendrix - Angel

Pro Gitarr/Bas Uppgraderingar:
The Jimi Hendrix Experience - Purple Haze
The Jimi Hendrix Experience - Little Wing

Notera att låtar med X har Pro Gitarr/Bas tillgängliga

Innan denna DLC hade vi 27 låtar med Jimi Hendrix. Så varför behöver vi fler? Troligtvis för att Jimi har gjort en jädra massa grym musik och för att låtarna alltid är intressanta i RB. Jag är inte super taggad inför detta paket men det ska bli roligt att höra mer från gitarrlegendaren.

Värmetermometer: 3/5

Veckans DLC:

Rush är för härliga. Även om jag inte är ett riktigt fan av deras musik är det alltid roligt när de släpper fler låtar i Rock Band. Den nya singeln, Caravan, är faktiskt en riktigt bra låt.

Bästa Låt: The Spirit of The Radio (Live)

Betyg: 7,5/10 Caravans

Recension: ImaginaerumArtist:
Nightwish
Album: Imaginaerum
Releaseår: 2011
Skivbolag: Nuclear Blast
Antal Låtar: 13
Längd: 1:14:50
Medlemmar:
Anette Olzon - Sång
Marco Hietala - Bas, sång
Emppu Vuorinen - Gitarr
Jukka Nevalainen - Trummor
Tuomas Holopainen - Keyboard

1. Taikatalvi
2. Storytime
3. Ghost River
4. Slow, Love, Slow
5. I Want My Tears Back
6. Scaretale
7. Arabesque
8. Turn Loose The Mermaids
9. Rest Calm
10. The Crow, The Owl And The Dove
11. Last Ride of The Day
12. Song of Myself
13. Imaginaerum

Nightwishs andra album med den svenska sångerskan Anette Olzon är här och denna gång bjuder bandet på ett koncept album om en man som drömmer om hans barndom på sin dödsbädd. Ett koncept som också ska bli film. Men albumet kom först och vi ska bege oss in i drömmarnas värld.

Först av allt tycker jag att det är helt rätt av Nightwish att satsa på detta tema. Det känns så Nightwish. Varje del i detta album har sin lilla egna berättelse och som börjar med själva huvudhistorien med singeln Storytime. Som ni säkert har sett i ett tidigare inlägg tyckte jag att versen i den låten lät som något som ABBA skulle göra. Jag tycker fortfarande så men jag diggar låten ändå. Efter det hör vi allt från skrämmande thrillers i Scaretale, Keltisk ballad med sjöjungfrus i Turn Loose The Mermaids och den episka Song of Myself. Den sistnämnda låten just kunde lätt ha blivit den bästa låten i hela plattan men det finns ett stort problem. Låten är inspirerad av Walt Whitmans dikt med samma namn. De första 7 minuterna är helt grymma men de sista 6 är horribla. Mycket på grund av att man återskapar dikten vilket betyder ingen sång utan bara berättande. Känns så sjukt onödigt.

Resten utav materialet då? Det är rent Nightwish godis. Mycket påminner om gamla Nightwish t ex I Want My Tears Back låter som en lite mesigare, men fortfarande grymm, version av I Wish I Had An Angel men mycket utav låtarna passar perfekt till detta konceptalbum. Riffen, melodierna och Anettes och Marcos sång ger texten lite extra liv. Enda riktigt negativa jag har om albumet är att det tar sin tid att verkligen ta till sig detta då det är mycket episkt och storslaget men man känner redan från första lyssningen att detta är ett kanonalbum och den växer för varje lyssning.

Totalt Intryck:
För att ett konceptalbum ska lyckas måste allt passa perfekt in i temat. Just det gör Nightwish helt rätt i Imagenaerum. Man förlorar inte sitt sound och ger konceptet en grymm inlevelse. Säg vad man vill om Anette men jag tycker att hon passar in i bandet och ger just detta album en extra skärpa. Ska bli mycket spännande att se hur filmen blir sedan.

Bästa Låt: Last Ride of The Day

Betyg: 8,5/10 Scaretales

Konsertrecension: MotörheadBand:
Motörhead (och Jorn som förband)
Plats: Lisebergshallen, Göteborg
När: Fredagen den 9:de December 2011
Publik: Cirka 2500 kanske?
Längd: 1 h 30 min
Antal Låtar: 15 + ett gitarr solo och ett trumsolo
Extra nummer: Ett med 3 låtar
Låtar som jag vet var med i spellistan:
Stay Clean
Killed By Death
Iron Fist
Orgasmatron
Get Back In Line
The One To Sing The Blues
Ace of Spades
Overkill
Medlemmar:
Ian "Lemmy" Kilmister - Sång, Bas
Phil Campbell - Gitarr
Mikkey Dee - Trummor

Min farsa har varit på en veldans massa konserter under sin livstid men han har sagt att man bara måste uppleva Motörhead live. Han sa aldrig varför förutom att de spelade så högt så att man blir döv för en vecka framöver eller något sånt.

Motörhead som band är enligt mig både en rutin och en legend. Rutin för att albumen låter näst intill samma hela tiden och legend för att det har gjort sin grej i över 35 år (och Lemmy förstås). Bandet må inte vara de mest spektakulära musikmässigt sätt men de vet vad hårdrock är för något.

Lite om förbandet Jorn först. Jag har bara lyssnat på ett album av Jorn och det var deras cover album på Dio låtar som kom förra året. Vi kom lagom till att de började spela och jag kollade in dem lite. De var hyfsade och verkade köra med en bra glöd men det är förstås väldigt svårt att säga och tycka till något när man inte känner igen låtarna. Den enda låten jag kände igen var när de körde en cover på Rainbow In The Dark (av Dio) och de gjorde väl det hyfsat tror jag.

Nä blicken var istället inriktad mot Motörhead som gick igång ungefär kl. 20:40. Man blir direkt slagen av volymen de spelar. Man bokstavligen känner dubbelbasen inom sig. Problemet för mig var nog att jag visste knappt vilka låtar de var de spelade. Jag ska vara ärlig. Jag älskar Motörhead men jag har inte jätte koll på hela deras låtlista. Jag tänkte dock att det var drag och riv i det hela så det fick definitivt gå.

Man stod och headbangade sig igenom konserten och kände rytmen men den första riktiga ståpälsen började komma när man körde Killed By Death. Det är visserligen en utav deras mer lugna låtar men fy vilket känsla publiken gav tillbaka under refrängen. Därifrån ökar bandet på trycket. I Orgasmatron släcks hela scenen och medlemmarna blir lysta med ett illgrönt ljus. Gav en obeskrivlig känsla i kroppen. Under The One to Sing The Blues drar Mikkey Dee igång som en kolibri och drar på ett långt solo på sina trummor. Vet inte hur långt det höll på men det håll längre än själva låten. Lite besviken på att bara en låt från nya plattan, The Wörld Is Yours, men jag köper det då bandet har en jävla massa låtar att välja på.

Vidare till extra nummret som börjar med... country? visst, lite av Lemmys stil är country men att Phil skulle sitta ner med en akustisk gitarr, Mikkey Dee backstage och Lemmy med munspel förväntade jag inte mig. När Mikkey kom in igen blev det drag igen då superhiten, Ace of Spades, kördes. Även om det var ett bra drag hade jag förväntat mig ett större tryck från publiken här. Nja, det kunde ha gjorts bättre. En låt kvar och det var den jag hade väntat på hela kvällen. En utav de bästa livelåtarna som finns. Overkill. Det tog aldrig slut, det var snabbt, det var drag och bandet var out of this wörld. Så jäkla bra.

Totalt Intryck:
Motörhead live är ingen konsert. Det är en upplevelse. Trycket från ljudförstärkarna, Lemmys scenspråk och Mikkey Dees spasmer bakom trummorna gör det hela till en upplevelse som inte gör att rekonstruera. Det är inte helt perfekt men det är också lite tjusningen med Motörhead också. Det är inte ett band som söker perfektion. Det är ett band som spelar och lever ren hårdrock.

Bästa Låtar: Killed By Death och Overkill

Betyg: 8,5/10 Aces of Spades

Recension: The Path of TotalityArtist: Korn
Album: The Path of Totality
Releaseår: 2011
Skivbolag: Roadrunner Records
Antal Låtar: 13
Längd: 44:37
Medlemmar:
Jonathan Davis - Sång, Elektroniska säckpipor
James "Munky" Shaffer - Gitarr
Reginald "Fieldy" Arvizu - Bas
Ray Luzier - Trummor

1. Chaos Lives In Everything - Feat. Skrillex
2. Kill Mercy Within - Feat. Noisia
3. My Wall - Feat. Excision
4. Narcisisstic Cannibal - Feat. Skrillex & Kill The Noise
5. Illuminati - Feat. Excision & Downlink
6. Burn The Obedient - Feat. Noisia
7. Sanctuary - Feat. Downlink
8. Let's Go - Feat. Noisia
9. Get Up! - Feat. Skrillex
10. Way Too Far - Feat. 12th Planet & Flinch
11. Bleeding Out - Feat. Feed Me
12. Fuels The Comedy - Feat. Kill The Noise
13. Tension - Feat. Excision, Datsik & Downlink

När jag tänker på Dubstep tänker jag mig mycket bas, techno och epilepsi anfall. Nästan allt som inte har med Hårdrock att göra (förutom epilepsin). Så när Korn avslöjade att deras nya album skulle ha stora influenser av just Dubstep blev jag förvånad men glad. Är det något band som behöver en riktig uppfräschning är det Korn. De senaste albumen från bandet har varit ganska trista från det annars mystiska och spännande bandet.

Innan lyssningen började tänkte jag att detta kan sluta på två sätt. 1. det kan bli riktigt schysst och ge Korn den schussen de behöver eller 2. det kan gå åt helvete. Det var nog en bra ide att jag lyssnade på de två singlarna innan jag gav mig in på albumet då man blir lite mer van på techno biten av låtarna. När det väl var dags för lyssningen hade jag förväntningarna att albumet inte skulle innehålla för mycket Dubstep. Jag hade fel. Det är väldigt mycket Dubstep med låtarna men på något konstigt sätt tar musiken inte riktigt över utan Korns sound finns hela tiden kvar där vilket är ett stort plus i kanten. Förutom singlarna sticker ett par andra låtar ut i mängden som Fuels The Comedy och Let's Go. Dock finns det inget i albumet som riktigt övertygar.

Trots att jag ser många negativa sidor av albumet är det ett stort fall framåt för Korn. Med tanke på vad bandet har gjort de senaste åren verkar det att Korn har hittat rätt igen... ett tag i alla fall. Jag tror inte att denna musikform kommer att utvecklas som Nu-metalen gjorde men det är alltid roligt att höra nya hårdrocks genrer när det väl funkar.

Totalt Intryck:
Korn är någorlunda tillbaka. Även om albumet kunde ha varit bättre har detta samarbete med Dubstep artister livat upp bandets musik igen. Detta samarbete kommer inte att hålla i längden men det kan göra så att Korn hittar tillbaka och verkligen börjar skapa grymm musik igen. Fast det är ingen garanti på det. Albumet i sig var mycket bättre än förra albumet men fortfarande en bra bit från ett klassalbum.

Bästa Låt:
Svårt val men Narcisisstic Cannibal vinner då den har ett djup som andra låtar i albumet inte har. Det är också den låt som har mest Korn i sig.

Betyg: 6/10 Sanctuaries

Rock Band DLC 12/6: Queen

Queen 9-paket:
Bicycle Race X
Don't Stop Me Now
I'm In Love With My Car
Long Away
Radio Ga Ga
Seven Seas of Rhye
The Show Must Go On
Stone Cold Crazy X
You're My Best Friend

Notera att låtar med X har Pro Gitarr/Bas tillgängliga

Det är någonting med Queen som gör att oavsett vilka låtar som kommer med i Rock Band så är de roliga, särskilt nu när de kommer med keyboard. Så när ett Queen paket kommer är det alltid ett instant win. Jag är inget jätte fan av deras musik men de funkar i RB. och 9 nya låtar är aldrig fel.

Värmetermometer: 4/5

Veckans DLC

Denna veckas DLC var det bästa på flera veckor. In Waves är en bra låt med schyssta tempo ändringar, Dream Theater slår aldrig fel (kanske de über svåra keyboarden), Starships "We Built This City" vinner på sin kultstatus och vem hade trott att Opeth, inte Dream Theater, skulle ha den längsta låten i paketet. Mycket hög klass denna vecka.

Bästa låt: Dream Theater - On the Backs of Angels

Betyg: 9/10 Ghosts of Peridition

RSS 2.0