Karriärsrecension: Iron Maiden Del 4

The X FactorUt med Bruce Dickinson, som ville satsa på sitt solo band, och in med Blaze Bayley. Förstås ett nedköp för Maiden men det finns inte många som kan matcha Bruce.

Även om jag tycker att Bayley gör ett bra jobb på The X Factor gör låtmaterialet det ohyggligt mycket svårare för honom. Detta är, utan tvekan, Maidens mörkaste album hittills vilket betyder inga riktiga fartfantomer utan mer musik som får dig att tänka (låtar som Bruce bemästrar till perfektion). Få ljuspunkter kommer fram. Man On The Edge har ett skönt gung och Lord of The Flies lyckas fånga min uppmärksamhet. Annars är detta tyvärr Iron Maidens klart sämsta album hittills. Men det är inte Bayleys fel att det är som det är.

Bästa Låt: Man On The Edge

Betyg: 4,5/10 Aftermaths

Virtual XIÄnnu ett ganska halvtaskigt album av bandet men till skillnad från The X Factor finner jag mycket bättre melodier och mer känsla i låtarna. Det startar med snabba Futureal och fortsätter med en massa episka låtar så som Don't Look To The Eyes of A Stranger, Como Estais Amigos och The Clansman. Det som gör albumet till ett svagt Maiden album är avsaknaden av riktigt kraftfulla refränger samt att ett par låtar är väldigt svåra att ta till sig.

Blaze Bayley gör återigen en hedersvärd insats i detta album och tar åt sig mer i låtskrivandet  men det var nog bra för bandet att Bruce kom tillbaka efter detta album. Även om Blaze är en bra sångare har han inte de kvaliteerna som bandet behöver.

Bästa Låt: Don't Look In The Eyes of A Stranger

Betyg: 6,5/10 Educated fools

Brave New WorldBrave New World är startskottet på en ny Bruce-era och kanske en ny storhetstid. Maiden visar en nytänd intensitet som bara kan matchas  av melodiernas genialitet. Annars är det uppbyggt som de senaste Maiden albumen. En snabb låt i The Wicker Man, episka låtar som The Mercenary och The Thin Line Between Love And Hate samt låtar med lite väl simpla refränger som Blood Brothers. Enda skillnaden från de albumen som släpptes under 90-talet är att bandet har fått en nytändning. Detta gör inte bara Brave New world till ett album som man kan njuta av utan också ett album som man kan höra hur bandet njuter av det. Riktigt bra men saknar dock det där extra som de absolut bästa albumen från deras karriär har.

Bästa Låt: Dream of Mirrors

Betyg: 8,5/10 Nomads

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0