Årslistor 2011: Årets Bästa Album

Dag 365 i år 2011 är här och om mindre än 24 timmar går vi in i 2012 eller som maya indianerna kallar det, Domedags året. Hur vida apokalypsen kommer eller inte får vi inte reda på förens om ca. 12 månader men en sak ni kan få reda på just nu är vilka album som är tillräckligt hårda, mångsidiga och jämna nog för att ta sig på min topp 30 lista av årets bästa album. Let's do it!

30. Alestorm - Back Through Time

Piraterna i Alestorm ångar på med sin piratrock. Riktigt härligt men hur länge kan de hålla på innan de får slut på ideér?
Lyssna På: Rum, Death Throes Of The Terrorsquid, The Sunk'n Norweigan

29. Die Apokalyptischen Reiter - Moral & Wahnsinn

Trots ett skitfult omslag och en utav de sämsta singlarna jag någonsin har hört imponerar tyskarna. Härligt aggresivt, så som tysk hårdrock ska vara.
Lyssna På: Gib Dich hin, Die Boten, Erwache

28. Evile - Five Serpents Teeth

Evile är, enligt mig, ledarna inom 2000-talets Thrash våg. Deras senaste alster visar inspiration från The Big 4 med deras touch och gör att bandet tar ännu ett steg framåt i deras utveckling.
Lyssna På: Origin of Oblivion, Cult, In Memoriam

27. Eumeria - Rebel Mind

Proggresiv metal är inte lätt men jag tror att dessa nykomlingar kan få en framgångsrik karriär. Förutsättningarna finns. Eumerias debut hade kunat behöva lite finslipning men det är en väl godkänd debut.
Lyssna På: Rebel Mind, Legion, Dreamin of Death

26. Nightrage - Insidious

Den europeiska supergruppen fortsätter att spotta ut speciella riff och härliga melodier.Även om låtarna är svagare än tidigare är det fortfarande bra nog för årsbästalistan.
Lyssna På: Delirium of The Fallen, Poisoned Pawn, Hate Turns Black

25. Saxon - Call To Arms

Gammal är äldst. Veteranerna i Saxon fortsätter bevisa att de är att räkna med. Kanske kan hålla på så här i 20 år till.
Lyssna På: Afterburner, Ballad of The Working Man, Hammer of The Gods

24. Sparzanza - Folie Á Cinq

Mycket härlig svensk hårdrock som också är unik. Lär också få en stor fanskara då de har ett par låtar på Bandit.
Devil's Rain, Temple of The Red-Eyed Pigs, Alone With A Loaded Gun

23. Skitarg - Den Hårdaste Jäveln

De är sjuka, de är omogna och de är alldeles... alldeles underbara. Bandets melodier räcker väldigt långt men för att nå ännu högre upp i listan måste de förbättra texterna.
Lyssna På: Protein Och Var, Bussfärd Till Helvetet, Sportabort

22. Devin Townsend Project - Deconstruction

Hårt och proggresivt. Fler ord behövs inte för att beskriva Deconstruction. Bra gjort där av Devin Townsend.
Lyssna På: Juular, Planet of The Apes, Stand

21. Pain - You Only Live Twice

Kan Peter Tägtgren göra bra hårdrock? Ja. Är Pains senaste release bra? Ja. En slump? Nej. Pain fortsätter att leverera även om det inte fanns en lika självklar hit här som I'm Going In eller Shut Your Mouth.
Lyssna På: The Great Pretender, You Only Live Twice, We Want More

20. Psychostick - Space Vampires Vs. Zombie Dinosaurs In 3D

Psychostick är de mest oseriösa jävlarna jag någonsin har stött på. Men de kan skapa riktigt bra (och rolig) musik. Är det enda bandet jag vet som kan göra ett tandläkar besök till en låt.
Lyssna På: Because Boobs, The Root of All Evil, Hate Times 8

19. Dream Theater - A Dramatic Turn of Events

Trots att DT's legendariska trummis Mike Portnoy lämnade bandet i slutet av 2010 ångar bandet på nu med en annan Mike. A Dramatic Turn of Events är något steg bakåt från Black Clouds & Silver Linings men det är ett bra album med tanke på vad som har hänt.
Lyssna På: On The Backs of Angels, Build Me Up Break Me Down, Bridges In The Sky

18. White Wizzard - Flying Tigers

Alltid lika kul när någon kör ren heavy metal. Håller deras förgående släpp högre men Flying Tigers är ett väldigt bra album med låtar som även skulle kunna funka på 80-talet.
Lyssna På: Fall of Atlantis, Fight To The Death, Night Stalker

17. Katana - Heads Will Roll

Svenska Katana kan ha skapat en ny genre. NWOSHM (New Wave of Swedish Heavy Metal). Bandet har definitivt vad som krävs för att ta sig till toppen. Nu gäller det att ta till vara på chansen de har fått och skapa en andra platta som är minst lika grymm som denna debut.
Lyssna På: Heart of Tokyo, Neverending World, Blade of Katana

16. Megadeth - Th1rt3en

Möe ettor och treor i detta album men inte lika mycket thrash. Trots det har Megadeth mognats riktigt bra och Dave Mustaines texter blir bättre och bättre. Lite minus för att flera låtar har varit med i tidigare albums bonusutgåvor eller tv-spel.
Lyssna På: Public Enemy No.1, Black Swan, Sudden Death

15. Children of Bodom - Relentless, Reckless, Forever

Visst har bandet gjort bättre ifrån sig men det är Children of Bodom och oavsett om de gör ett halvdant album är det fortfarande ett album man kan njuta mycket av. Men som sagt, de kan bättre.
Lyssna På: Was It Worth It?, Shovel Knockout, Ugly

14. Arch Enemy - Khaos Legions

Ett stort album kräver mer än en handfull starka låtar. Som tur är det sällan som Arch enemy misslyckas med låt skapandet. Jämnheten i Khaos Legions för albumet upp i listan men jag hade gärna velat ha en ännu högre topp även om den topp som finns räcker.
Lyssna På: Vengeance Is Mine, Yesterday Is Dead And Gone, Bloodstaind Cross

13. Anthrax - Worship Music

Det tog åtta långa år men Anthraxs nya album var väl värd väntan. Härlig thrash i modern tappning. Hade det inte varit för typsika Anthrax bottnar i skivan hade Worship Music kommit in på topp 10. Nu får bandet nöja sig med olyckonumret istället.
Lyssna På: Fight'em 'Til You Can't, The Devil You Know, Revolution Screams

12. Hammerfall - Infected

Det känns så skönt att bandet som förde mig in i hårdrocken har fått en nytändning. Man kan fortfarande höra Hammerfall i deras musik men det är en uppfräschning som lovar gott inför framtiden.
Lyssna På: 666 - The Enemy Within, One More Time, B.Y.H

11. Almah - Motion

Brasilien vet hur man skapar bra hårdrock. Se bara på Almah. Bandet har i Motion givit oss en handfull låtar som låter modernt, episkt och... ja modernt. Och tänk att detta band var först tänkt som ett sidoprojekt.
Lyssna På: Living And Drifting, Hypnotized, Trace of Trait

10. Human Cometh - HCII

När man lyssnar på Human Cometh är det egentligen ingenting som riktigt sticker ut. Detta gör att man får superjämna album. Och jag älskar super jämna album så länge nivån är hög. HCIIs nivå är hög.
Lyssna På: Smash Crash, Red Balloon, Alone In The Dark

9. Stormwarrior - Heathen Warrior

Power metal är en genre där det antingen går skit bra eller rent åt helvete. Stormwarriors musik är rena himmelriket men deras stavning är rena helvetet. Fyre, Fighte, Returne? Åk tillbaka till lågstadiet och lär er att stava.
Lyssna På: Heathen Warrior, Fyre & Ice, Heirs To The Fighte

8. Mastodon - The Hunter

Ge man Mastodon en genre eller en riktning inom musiken kan man vara så säker på att bandet bemästrar den inom kort. The Hunter är raka motsatsen till deras super alster Crack The Skye men bandet levererar i alla fall. Har aldrig varit med om ett mer flexibelt band än Mastodon.
Lyssna På: Curl of The Burl, Spectrelight, Black Tounge

7. Nightwish - Imaginaerum

Vilken sagostund Nightwish bjuder oss på. Har nog aldrig hört bandet så lekfulla tidigare. Tycker fortfarande att Annette har en bit kvar till Tarja men bandet har aldrig skapat bättre musik. Ett utav få koncept album som verkligen lyckas.
Lyssna På: Last Ride of The Day, I Want My Tears Back, Scaretale

6. The Project Hate MCMXCIX - Bleeding The New Apocalypse

Årets klart jämnaste album. Albumet är så jämnt att det tog mig en vecka bara för att skilja på låtarna. Det är hårt, proggresivt och framför allt, komplicerat. Men när man har lyssnat igenom albumet ett par gånger förstår man storheten.
Lyssna På: The Shall All Be Witnesses, Summoning Majestic Wars, Bring Forth Purgatory

5. In Flames - Sounds of A Playground Fading

Sveriges största hårdrocksband fortsätter att imponera. Även om jag tycker att detta album är lite väl likt A Sense of Purpose gör det ingenting då det är fortfarande många grymma låtar som vi njuds på. Jag tippar också att de vinner en grammis när det går av stapeln.
Lyssna På: Where The Dead Ships Dwell, Deliver Us, The Puzzle

4. Machine Head - Unto The Locust

Jag visste att Machine Head var bra men efter att ha lyssnat på Unto The Locust var jag slut. Jag var utmattad efter allt headbangande och luft gitarr spelande. Ett mycket magnifikt album som dock inte räcker till för att ta sig in på topp 3.
Lyssna På: The Sentinel, Locust, Who We Are

3. Five Finger Death Punch - American Capitalist

Bandet med världens coolaste bandnamn har tagit ännu ett jätte kliv mot att bli framtida superstjärnor. Oh, wait... de är redan superstjärnor efter detta släpp. En hel bunt med kraftfulla och kaxiga låtar som tillsammans bildar ett näst intill perfekt album. Fortsätt så grabbar!
Lyssna På: Under And Over It, 100 Ways To Hate, The Pride

2. Symphony X - Iconoclast

Jag borde ha upptäckt Symphony X tidigare. De är som en power metal version av Dream Theater. Alltså min favorit genre blandat med ett utav mina favorit band. Denna platta gör också att jag vill ha mer från dem. Knappt någon svag låt i plattan.
Lyssna På: Electric Messiah, The End of Innocence, Reign In Madness

1. Amon Amarth - Surtur Rising

I år tar Amon Amarh storslam. Årets Bästa låt, årets bästa solo och nu, årets bästa album. De förtjänar det också. Surtur rising innehåll allt. Från stenhårda A Beast Am I? och melodiska For Victory or Death till gungiga Live Without Regrets och kompletta Destroyer of The Universe. Grattis ni vikingar och hoppas att erat vikingatåg fortsätter rätt upp mot titanernas rike och att ni stannar där uppe tills ragnarök infaller. Utan tvekan årets bästa album.
Lyssna på: Destroyer of The universe, War of The Gods, A Beast Am I?

Då får jag önska er ett gott nytt år och hoppas att ni får ett riktigt härligt 2012 med mycket hårdrock. Rock On!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0