Recension: Th1rt3enArtist: Megadeth
Album: Th1rt3en
Releaseår: 2011
Skivbolag: Roadrunner Records
Antal Låtar: 13
Längd: 57:33
Medlemmar:
Dave Mustaine - Gitarr, Sång
Chris Broderick - Gitarr
Shawn Drover - Trummor
David Ellefson - Bas

1. Sudden Death
2. Public Enemy No.1
3. Whose Life [Is It Anyways?]
4. We The People
5. Guns, Drugs, & Money
6. Never Dead
7. New World Order
8. Fast Lane
9. Black Swan
10. Wrecker
11. Millenium of The Blind
12. Deadly Nightshade
13. 13

Halleluljah! Spotify har åter igen tillåtit premium medlemmar att lyssna på album innan releasedatumet. Denna gång är det Megadeths Th1rt3en som står på tur. Ett album jag har väntat väldigt länge på. Kör i vind.

Som ni säkert märker återkommer nummret 13 flera gånger på detta album.
Detta är Megadeths 13:de studio album.
Albumet innehåller 13 låtar.
Sista låten heter 13.
Nummrerna 1 och 3 finns i titeln vilket bildar, just det, 13.

Det som slog mig först med detta album är alla "gamla" låtar. Sudden Death har vi redan lärt känna i TV-Spelet Guitar Hero: Warriors of Rock som släpptes förra året, Millenium of The Blind, Black Swan och New World Order är låtar som skrevs under Youthansia perioden och fanns med i deluxe versionen av albumet. Så ska man kalla det för ett nytt album? Ja då. Det är nya versioner av de nämnda låtarna och de resterande nio låtarna är helt nyskrivna.

Ända sedan 2004 års The System Has Failed har bandet gått tillbaka till 80-talets thrashsound vilket har, enligt mig, förbättrat deras musik avsevärt mycket. Sedan tycker jag att texterna har utvecklats också vilket ger ett bättre djup i låtarna. Det är självklart inget undantag med det nya albumet. Th1rt3en innehåller en variation av låtar från den enkla, riffiga och catchiga låten Public Enemy No.1 till den mer komplexa och eleganta Whose Life [Is It Anyways?]. Även om jag fortfarande tycker att Dave Mustaine är en utav de sämsta hårdrockssångarna som finns (även om hans sångröst har blivit bättre med tiden) kompenseras det som vanligt med hans, och bandets, instrument kunskaper och tajthet. Bandet gör inga misstag på den biten.

Om jag jämför detta album med senaste albumet ENDGAME känner jag att variationen och styrkan i låtarna var bättre i ENDGAME men Th1rt3en har sina fina stunder. Texterna är något bättre i Th1rt3en men det är en mariginell vinst. Om jag skulle välja mellan dessa två album skulle jag välja ENDGAME på grund av det känns lite mer Thrash än vad Th1rt3en gör.

Totalt Intryck
Lite lägre högsta nivå än vad jag hadde förväntat mig men det är ännu ett härligt Megadeth album som bjuds. De misslyckas aldrig. Även om jag hade velat ha lite mer thrash i låtarna var det bra tryck i de flesta utav låtarna och Dave fortsätter att utveckla sig i sitt låtskriveri. Ingen ny Rust In Peace men definitivt ingen ny Risk (som sög).

Bästa Låt
Public Enemy No. 1. Jag älskar enkla låtar som sätter sig direkt och Public Enemy No. 1 är helt i det spåret. Lite nöd rim här och där men energin lyfter låten flera nivåer. Btw, låten handlar om Al Capone. Det ni.

Betyg: 7,5/10 Wreckers

Rock Band DLC 11/1: Breaking Benjamin och Papa Roach

Breaking Benjamin - Breath X
Breaking Benjamin - Sooner Or Later
Breaking Benjamin - Until The End
Papa Roach - Forever

Notera att låtar med X har Pro Gitarr/Bas tillgängliga.

Känns som om de tre låtar som Breaking Benjamin redan har i RB biblioteket är tillräckligt och på förtitten såg de nya låtarna ganska så ljummna ut. Forever är inte den värsta låten som Papa Roach har gjort men jag saknar fortfarande She Loves Me Not och Getting Away With Murder. Det hade varit nåt.

Värmetermometer: 2/5

Veckans DLC

Halloween helg firas på Rock Band med Rob Zombie, White Zombie... och The Darkness. Även om The Darkness var lite kul förstår jag inte att man sätter ihop dem med Halloween mästarna Rob och White Zombie. I det hela sätt var detta pack ganska lyckat utan att glänsa.

Bästa Låt: White Zombie - Super-Charger Heaven

Betyg: 6,5/10 Living Dead Girls

Artisttips: AlmahSäg vad man vill om landet Brasilien men landet kan skapa två fantastiska saker. 1. enormt skickliga fotbollsspelare och 2. Coola och orginella hårdrocksband.  Ända sedan landet gick över till demokrati har världen blivit invaderat av grymma band som Sepultura och Cavalera Conspiracy. Den senaste i raden av härliga hårdrocksband med Brasilianskt ursprung är Almah som grundades 2006.

Bandet består av grundaren, sångaren, gitarristen och keyboardisten Edu Falaschi som från en början startade detta band som ett solo projekt. Övriga medlemmar är gitarristerna Paul Schroeber och Marcelo Barbosa, Bassisten Felipe Androeli och Trummslagaren Marcelo Moriera.

Skivdebuten kom året efter grundandet och fortsatte året efter med andra skivan, Fragile Equality. Det var härifrån som bandet började få erkännande i världen. Senaste albumet, och det tredje i ordningen, är Motion från 2011.

Det jag älskar med Almah är att de har en grymm förmåga att blanda mellan enorm power metal, och lite progresiv metal men det som gör bandet riktigt speciellt är deras melodier som är nästintill världsklass.

Musiktips:
Senaste plattan är riktigt grymm och kommer definitivt att nå min årslista i slutet av året så det vore dummt att inte föreslå att lyssna på det albumet om du vill lära känna bandet. Lyssna särskilt på singeln Trace of Trait och Living And Drifting.

http://www.almah.com.br/
http://www.myspace.com/almahedufalaschi

Rock Band DLC 10/25: Rob Zombie, White Zombie och The Darkness

Rob Zombie - Living Dead Girl
White Zombie - Thunder Kiss '65
White Zombie - Super-charger Heaven X
The Darkness - I Believe In A Thing Called Love X

Notera att låtar med X har Pro Gitarr/Bas tillgängliga

Jag trodde att I Believe In A Thing Called Love skulle komma förr eller senare men jag hoppades att det skulle vänta med det ännu längre. Känns också ganska fel att släppa låten tillsammans med Rob och White Zombie. Zombie låtarna passar nog bra med tanke på att Halloween är nära.

Värmetermometer: 3/5

Veckans DLC:

Nej, jag gillar inte Coldplay men jag blev glatt överraskad av deras sex låtars paket. Jämnheten är bra och ibland kan det bli riktigt roligt men allt för sällan spelar alla instrumenten tillsammans (särskilt gitarren och trummorna lyser med sin frånvaro på delar av låtarna).

Bästa Låt: Clocks

Betyg: 5,5/10 Scientists

Dismember slutar

Efter 23 år meddelade basisten, Tobias Cristiansson, i det legendariska svenska death metal bandet Dismember att bandet slutar. Dismember är en utav de banden som utvecklade genren death metal och skapade sig en stor fanskara på kort tid. Under deras 23 år har bandet släppt 8 fullängdare, 5 demos, 3 EPs och 1 samlingsalbum. Det känns tungt att en utav Sveriges största hårdrocksband genom tiderna avslutar sin karriär men jag önskar dem ett stort lycka till med vad de nu kommar att göra efter sin musik karriär.

Rock Band DLC 10/18: Coldplay

Coldplay 6-paket:
Yellow X
The Scientist
Clocks X
Fix You
Viva La Vida
Every Teardrop Is A Waterfall

Notera att låtar med X har pro Gitarr/Bas tillgängliga

Den första utav fyra artister som Harmonix avslöjade för drygt en vecka sedan då de nådde 2 miljoner facbook fans. Även om de säkert kommer att dra till sig en stor publik känns detta paket väldigt ljummet. Kul dock att Viva La Vida är med.

Värmetermometer: 2/5

Veckans DLC

Jag tar det här låt för låt. Rock The Casbah är härlig om man spelar keyboard. The Party Song har en utav de mest irriterande trummorna som jag någonsin har sett på Rock Band. Stay Together For The Kids är ingen äkta Blink-182 låt och Up All Night kunde ha varit mycket bättre.

Bästa Låt: The Clash - Rock The Casbah

Betyg: 3,5/10 Party Songs

Recension: American CapitalistArtist: Five Finger Death Punch
Album: American Capitalist
Releaseår: 2011
Skivbolag: Prospect Park
Antal Låtar: 11
Längd: 40:21
Medlemmar:
Zoltan Bathory - Gitarr
Jason Hook - Gitarr
Ivan Moody - Sång
Jeremy Spencer - Trummor
Chris Kael - Bas

1. American Capitalist
2. Under And Over It
3. The Pride
4. Coming Down
5. Menace
6. Generation Dead
7. Back For More
8. Remember Everything
9. Wicked Ways
10. If I Fall
11. 100 Ways To Hate

Äntligen är den här, den tredje fullängdaren av en utav de störst resande världsstjärnbanden just nu. Five Finger Death Punch har sin egen stil och attityd vilket gör att bandet får en väldigt bred  och stor skara av fans. Förväntningarna inför American Capitalist är skyhöga särskilt med tanke på succen med förra släppet, War Is The Answer. Låt oss se om de lever upp till förväntningarna.

Det jag fullständigt älskar med 5FDP är inte bara jämnheten utan deras förmåga att skapa grymma riff och refränger. Varje låt har sin stil och näst intill alla är lätta att komma ihåg. Ta t.ex singeln, Under And Over It. Ett härligt riff tillsammans med utstående dubbelbas och en refräng som även de med minnesförlust skulle komma ihåg.
En annan sak att lägga i åtanke är Ivan Moodys fantastiska röst som blandar skönsång med hårda skrik vilket ger ännu mer variation i låtarna.
Och på tal om variation, det finns inte bara adrenalin stinta låtar om krig och svek utan också ballader som även jag skulle tänka mig at lyssna på. Och jag är INTE en kille som gillar ballader.
Även om de elva låtarna är riktigt bra så är albumet alldeles för kort tyvärr. 40 min räcker inte enligt mig men det är ett marginellt minus (enligt mig ska minimum på ett album vara 45 min).
Dock dycker en fråga upp inom mig. Kan detta band bli ett nytt Motörhead eller AC/DC? Har man lyssnat på deras två tidigare släpp känner man väldigt väl igen sig i denna platta och jag vet inte hur länge bandet kan hålla på utan att man tröttnar på det. Jag tror att allt kommer att bero på bandets motivation och energi. Sänks den kommer man tröttna på 5FDP förr eller senare. Fast med deras utveckling så tar det nog ett antal plattor till innan man blir riktigt trött på dem.

Totalt Intryck:
Japp, ännu ett fantastiskt album av 5FDP fylld med ren hårdrock, jämnhet, variation och energi. De blir bara bättre och bättre ju längre in i karriären de kommer. Minus dock för längden på albumet men ett riktigt stort plus på skivomslaget. Kan vara den snyggaste i år.

Bästa Låt:
100 Ways To Hate. Klart bästa refräng och uppbyggnad som sätter sig direkt och som man kommer att nynna på i ett antal veckor.

Betyg: 9,5/10 Wicked Ways

Rock Band DLC 10/11: Blink-182 och The Clash

Förutom veckans DLC annonserade Harmonix fyra artister som kommer som DLC inom en snar framtid tack vare att man har nått 2 miljoner fans på facebook. Artisterna är Coldplay, Breaking Benjamin, Stevie Wonder och Dream Theater. Härlig variation som vanligt men det tråkiga är att det kommer bara vara en låt med DT, ett band som lätt skulle kunna ha ett 10 låtars paket i spelet. Nog om det, nu om nästa veckas DLC.

Blink-182 - The Party Song
Blink-182 - Stay Together For The Kids
Blink-182 - Up All Night X
The Clash - Rock The Casbah X

Notera att låtar med X har pro Gitarr/Bas tillgängliga

Kul att klassikern Rock The Casbah kommer. Den blir nog rolig. Jag är dock inte lika positiv till Blink-182 paketet. Visst, bandet gör sig väldigt bra i RB men det känns som om de har nog med låtar i spelet. Det gör det hela bara sämre att jag inte känner igen någon utav låtarna.

Värmetermometer: 2/5

Veckans DLC

Limp Bizkit paketet var bättre än vad jag trodde men jag saknar fortfarande låten Rollin' i det paketet. Inget överdrivet svårt men låtarna har sina ljusa stunder. Kul med bas solo på Gold Cobra.

Bästa Låt: Re-Arranged

Betyg: 5,5/10 Golden Cobras

Most Wanted: Oktober 2011

Lite sent men va fan, nu kollar vi vad som vi suktar efter i Oktober månad.

Evanescence - s/t

Stavade jag rätt? nåja, det var ett tag sedan senast men Evanescence levererar alltid minst en grymm hit. lite oroande att albumet är självbetitlat då sådana album brukar allt som oftast vara tråkiga.

Texas In July - One Reality

Detta band har tagit steg efter steg mot att bli riktiga världsstjärnor. Har höga förhoppningar på deras nya släpp.

Five Finger Death Punch - American Capitalist

Äntligen släpper 5FDP sitt tredje album. Om man gör samma förbättring som man gjorde mellan första och andra albumet kan American Capitalist utmana om titeln årets album.

Iced Earth - Dystopia

Iced Earth levererar alltid när det gäller. Lite orolig för den nya sångaren i bandet dock.

RSS 2.0