Minirecensioner: Green Day, Sparzanza, Sybreed, Prototype

Green Day - !UNO!
 
Första albumet utav tre som Green Day släpper inom drygt ett halvår. Om det är ett smart drag att släppa tre album på så kort tid får vi helt enkelt vänta och se men klart står det att första tredjedelen är rätt så anonym. Musiken går tillbaka till eran strax innan American Idiot. Det är musik som är hyfsat kommersiell men räcker oftast inte riktigt ända fram. Det är inte dåligt men inte heller magiskt. Hade det inte varit för Oh Love och Kill The DJ (som förstås är de två första singlarna i albumet) hade jag kunnat njuta helt av !UNO!. Hoppas att de andra två albumen har lite mer personlighet.
 
Bästa Låt: Let Yourself Go
 
Betyg: 5,5/10 Nuclear Families
 
Sparzanza - Death Is Certain, Life Is Not
 
Visserligen gav jag Sparzanzas nya giv ett högt betyg men det fanns två sidor av mig som hade olika syn av albumet. Den ena sidan tyckte att albumet var av riktigt hög klass, att alla låtar var riktigt bra och att bandets lite tyngre och mörkare stil passade som handen i handsken. Den andra sidan sa dock att det snabbare Sparzanza, som vi fick känna i förra plattan (Folie á Cinq), var bättre och att detta album hade behövt någon mer snabb och gungig låt. Första sidan vann till slut diskussionen helt välförtjänt.
 
Bästa Låt: The Enemy
 
Betyg: 9/10 Fallen Ones
 
Sybreed - God Is An Automaton
 
Hade det inte varit för ojämnheten hade kanske Sybreed varit ett utav mina favorit band. Med sin blandning av industrimetal, growl och stenhårda riff är bandet en riktig njutning för örat när de är som bäst. Men som jag sa tidigare är bandet inte tillräckligt konsekventa för att deras musik ska räcka ett album ut. Men de får fortsätta att utmana sina lyssnare så som de gör nu, det har jag inget emot.
 
Bästa Låt: Into The Blackest Light
 
Betyg: 6/10 Challengers
 
Prototype - Catalyst
 
Hård progresiv metal när den är som allra bäst. Prototypes tredje fullängdare är ett album som kanske till en början känns anonym men som efter ett par lyssningar växer till ett mästerverk. Hade det inte varit för en dålig variation av låtar och avsaknaden av en riktigt topp hade Catalyst varit ett utav årets absolut bästa album. Men det räcker som den är just nu, utan tvekan.
 
Bästa Låt: Gravity Well
 
Betyg: 8,5/10 Illuminatums

Devin Townsend Project - Epicloud

 
Artist: Devin Townsend Project
Album: Epicloud
Releaseår: 2012
Skivbolag: InsideOut Music
Antal Låtar: 13
Längd: 49:52
Medlemmar:
Devin Townsend - Sång, Gitarr, Keyboard
Brian Waddell - Bas
Ryan Van Poederooyen - Trummor
Dave Young - Gitarr, Keyboard
Anneke Van Giersbergen - Sång
 
1. Effervescent!
2. True North
3. Lucky Animals
4. Liberation
5. Where We Belong
6. Save Our Now
7. Kingdom
8. Divine
9. Grace
10. More!
11. Lessons
12. Hold On
13. Angel
 
 Det känns som om det inte finns något i världen som kan stoppa den fantastiska kanadensaren Devin Townsend. Epicloud är det femtonde albumet utanför ursprungsbandet Strapping Young Lad varav det femte i Devin Townsend Project. Och ideérna verkar inte ta slut på ett bra tag heller. Det var först menat att detta album skulle bli en uppföljare till succeén Ziltoid The Omniscient men då Devin inte kunde skriva en Ziltoid-låt utan att den lät för sliskig skapade han istället det episka Epicloud.
 
Det som är så speciellt med Epicloud är två saker. För det första är musikstilen lite annorlunda än den sorts musik som man är van vid att Devin spelar. Låtarna är oftast korta, katchiga och nästan popiga, dock är musiken i grund och botten samma gamla Devingung. Det andra unika med Epicloud är användandet av både stråkorkester samt en skönsjungande kör. Inget fel med det så länge det inte tar över, vilket det bara gör i öppningsspåret Effervescent! (det beror dock på att det är enbart kören som är med i låten).
 
Efter att kören har fått värma upp är det Annekes tur att visa framfötterna i True North. Hon har följt med Devin i flertalet spelningar och tidigare album och det är inte så konstigt, hon har en röst som passar bra ihop med Devins musik. Lite väl smörig text är dock men jag har överseende för det, åtminstonde för den låten. Singeln Lucky Animals fortsätter sedan, en låt som visar Devins lite mer lekfulla och busiga sida. Bara det faktum att han mitt i låten skriker "Troll Me" får en att brista i ett gott skratt. Albumets hårdaste och samtidigt bästa inslag kommer med låten Liberation. Inledningsriffet får en igång direkt och Kören används på det absolut bästa sättet i refrängen. Så mycket kraft och så mycket känslor att det är omöjligt att inte älska det. En stark kandidat till årets låt.
 
Efter det går albumet in i en lite lugnare del men soundet fortsätter att vara pampigt och ståtligt. Dock blev jag till en början tveksam till Save Our Now, som låter som om något en populär DJ skulle kunna skriva. Ja, den skulle rent av kunna fylla dans golv på klubbar. Men låten har växt för varje lyssning så jag har faktiskt börjat gilla den nu. Dessutom ännu ett grymt samarbete mellan Devin och Anneke här. 
 
Albumets andra halva innahåller lite mer komplexa och lite mer episka låtar som tar lite längre tid att smälta förutom i två låtar. Lessons som är ett mellanspår (ooh vad jag ogillar mellanspår) och More! som är rak och kraftfull. Utmanar Liberation om att vara den hårdaste låten på plattan.
 
En sista sak som utmärker albumet är produktionen. Som vanligt så producerar Devin sina album till nästintill perfektion och här har han dessutom gjort så att övergångarna från låt till låt blir riktigt mjuka så att det känns som att man lyssnar på en enda mastodontlång låt men inte utan att man kan urskilja vart nästa låt tar vid. Detta gör  att det blir så mycket enklare och bättre när man lyssnar på Epicloud i sin helhet. Fler får gärna ta efter detta koncept.
 
Totalt Intryck:
Trots det faktum att musiken är nästan popig, att vi har stråkar och kör och att vi bjuds på ett sound som Devin troligtvis aldrig har bjudit på tidigare är jag fullständigt såld. Detta episka album andas kvalite och det finns en stor variation och jämnhet i albumet Och med en handknippe av talangfulla medarbetare (framför allt Anneke) lyckas Devin att skapa ännu ett album av världsklass. Jag tror dock att detta är ett album som man antingen älskar eller hatar inom hårdrockskretsar. Jag fullständigt avgudar detta album. Effervescent Quality!!!
 
Bästa Låt: Libernation
 
Betyg: 10/10 Lucky Animals

Sharkruishers underskattade låtar Del 3

Angel Dust - The Human Bondage - of Human Bondage
 
Ett tyskt Speed/Thrash metal band som sadlade om till en mer powerinspirerad hårdrock under slutet av 1990 talet. Det var väl tur att de gjorde det för annars hade vi nog inte fått denna låt. The Human Bondage har ett kraftfullt riff, en enkel men riktigt effektiv refräng och ett väldigt skönt solo. Dock en varning till er där ute. Denna låt kan sitta kvar i huvudet en väldigt lång stund.
 
Nirvana - Stay Away - Nevermind
 
En väldigt bortglömd låt från det legendariska Nevermind. Farten, gunget, rösten, riffen ja allt klappar perfekt in i låten. Lägg då också till känslan att det aldrig tar slut så får du en kanon låt. Fast bäst är ändå sista frasen. "God is Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaay".
 
In Flames - Delight And Angers - A Sense of Purpose
 
Kan bero på att hittarna Alias och The Mirrors Truth har blivit sönderspelade på radio men jag har alltid tyckt att Delight And Angers är snäppet vassare. Strukturen är inte så stor skillnad jämfört med tidigare nämnda låtar men det finns mer känsla och skörhet i låten vilket jag gillar skarpt.
 
Finger Eleven - Good Times - S/T
 
Det är aldrig några dåliga tider när denna låt kör igång. En av få bra Finger Eleven låtar med ett svårslaget gung och en vers som är av världsklass. Synd bara att bandet inte gör fler liknande låtar.
 
Andromeda - Veil of Illumination - The Immunity Zone
 
En utav de mest underskattade banden alla kategorier är Sveriges svar på Dream Theater, Andromeda. Veil of Illumination är mastodont låten som avslutar det fantastiska albumet The Immunity Zone, en låt som klockar in på 17 minuter och 26 sekunder. En makalös resa genom hopp och förtvivlan med grymma solos inbakade mitt i låten. Ett måste för alla progmetal älskare.

Liverecension: Raubtier

 
 
Band: Raubtier
Plats: James Rockbar, Halmstad
När: 14 September 2012
Publik: Runt 300-400 Pers
Längd: Strax över en timme
Låtlista:
Det Finns Bara Krig
Legoknekt
Achtung Panzer
Hjärteblod
Lebensgefahr
Hulkovios Rex
Sveriges Elit
Besten I Mig
Vittring
Polarvargen
 
Extranummer:
Låt Napalmen Regna
Kamphund
Världsherravälde
Dobermann
 
(Är möjligt att jag har glömt eller förväxlat någon låt. Jag var lite berusad under konserten. Låtlistan är dessutom inte i ordningen som de spelades på konserten.)
 
Medlemmar:
Pär Hulkoff - Sång, Gitarr
Mattias "Buffeln" Lind - Trummor
Jonas Kjellgren - Bas, Bakgrundssång
 
 Jag har bara gått två veckor i Halmstad Högskola och redan har jag fått mig en ganska så bra uppfattning om utelivet på halmstad. De mest populära klubbarna är Morfars, Moon och B&B men om man är hårdrockare, vilket jag ju är, är det James Rockbar som gäller. Bra priser, grym musik, även grymmare bartenders men också livekonserter varannan vecka. I Fredags var då Haparandatrion Raubtier på besök och det tillfället kändes för bra för att missa. Så jag skaffade biljetterna på nätet så fort som möjligt och kunde sedan bara vänta otåligt på Fredag.
 
När man kom dit kände man redan en riktigt skön stämning. Lite här och var hörde man olika gäng skrika Achtung Panzer och när sedan Hjärteblod spelades på högtalarna innan konserten var alla redan med på allsången. Jag kände direkt att det skulle bli en fantastisk kväll.
 
Senare än annonserat (cirka 30 min efter utsatt tid) kom så äntligen bandet och röjet kunde startas igång. Ljudet var högt, allsången något högre och trängseln var väldigt påtaglig. Det var inget snack om att detta band var väldigt populära i Halmstad. 
 
Bandet var också med från början. Pär Hulkoff uppmuntrade publiken flera gånger att hoppa, svaja med armarna eller sätta igång en mosh-pit. Även de andra två i bandet, Buffeln och Jonas, röjde på och det kändes verkligen som om bandet verkligen njöt av stunden. Ja, även pratstunderna mellan låtarna verkade vara till stor glädje för bandet, även om jag själv knappt förstod Hulkoffs norrländska. Jag fick flera gånger lyssna efter vad det var för låt som började spela trots att han sa det.
 
En stor negativ sak med giget som jag ser det var ljudet. Det var ytterst sällan som man hörde den förinspelade synthen, vilket gör låtar som Legoknekt lite svagare. Tyvärr drabades Hulkoffs gitarrsolon av samma problem. Roddarna fick verkligen jobba hårt för att få solona att höras. Som tur var är solona inte huvudaktörer i någon Raubtier låt, även om det fortfarande gjorde en del. Annars vägdes det kassa ljudet med ett jäkla go och råstyrka.
 
Totalt Intryck:
 Efter att konserten var slut var jag slut. Jag hade svettats en hel ocean, mina tår var helt söndertrampade och mina glasögon fullständigt immiga och skitiga. Men ooh vad nöjd jag var. Raubtier visade den kvällen att till trots dåligt ljud och en svårförstådd norrländska är bandet ett riktigt kraftpaket som kan slå ner vilken motståndare som helst. Energin känndes oändlig. Men man får också tacka dem som var där och såg konserten. Ett fyra låtars långt extranummer är ett praktexempel på att publiken har skött sig som den ska.
 
Bästa Låtarna: Lebensgefahr, Achtung Panzer, Kamphund.
 
Betyg: 8,5/10 Dobbermanns

Topplista: Topp 3 Bästa Raubtier Låtar

Shit va länge sedan jag gjorde en topplista. Nåja, här kommer en här och nu.
 
Ikväll blir det röj här i Halmstad. Då kommer nämligen haparandabandet Raubtier på besök och ska spela ett gig på James Rockbar, ett gig som jag självklart ska kolla in. Uppladningen inför den spelningen har redan nu börjat för mig så här får ni nu en topp 3 lista över de bästa Raubtier låtarna enligt mig.
 
3. Besten I Mig - Från Norrland Till Helvetets Port
 
Från det senaste albumet kommer Besten I Mig, ett album om förvandlingen som sker under en riktigt bra fylla. Låten har en helt makalöst bra uppbyggnad till refrängen samtidigt som resten utav låten gör sitt jobb till punkt och prickat. Passar också bra att sångaren Pär Hulkoff har tendens till whiskeyröst (hö hö hö).
 
2. Lebensgefahr - Skriet Från Vildmarken
 
Den här låten är mäktig... riktigt mäktig. Du känner pulsslagen och riffen ända in i benmärgen. Men det bästa med låten är enkelheten. Inga krångligheter eller kompromisser, bara rakt på. Det gör att helhetsintrycket räcker mycket längre.
 
1. Legoknekt - Det Finns Bara Krig
 
Låten vars synthriff var inspiration till Flo-ridas hit Whistle (en låt som jag hoppas att ni inte har hört talas om) är vanebildande, på ett mycket bra sätt. Den har allt som definerar Raubtier. Råstyrka, texter om krig samt en refräng som sätter sig direkt. Raubtier när de är som allra bäst.
 
Bubblare: Raubtier är ett vädigt jämnt band och trots det faktum att bandet bara har släppt tre album har de redan en hel drös med hits. Några låtar som kunde ha kommit in på listan är Kamphund, Achtung Panzer, Praedator, Himmelsfärdskommando, Apokalyps samt Sveriges Elit
 
Har du en egen personlig favorit från bandet? Skriv i kommentarsfältet nedan och gör din röst hörd.
 
Hoppas att jag ser många utav er ikväll på James Rockbar. Rock On!

Minirecensioner: Katatonia, High On Fire, Cloudscape, Grave Digger, In This Moment, Fozzy

Katatonia - Dead End Kings
 
Sverige är mästare på mystisk, finstämd och melodisk metal. Katatonia är bara ännu ett bevis på detta. Dead End Kings är ett album som kan få dig att sitta och avnjuta av det hela relativt bekymmersfritt men också få dig att tänka på vad som komma skall. Katatonia har verkligen lyckats denna gång att få uppmärksamhet till varje spår och få en helhet som räcker långt... väldigt långt. Ännu ett världsklassalbum detta år från denna genre.
 
Bästa Låt: Dead Letters
 
Betyg: 9/10 Ambitions
 
High On Fire - De Vermis Mysteriis
 
Jag förstår inte High On Fire. De flesta inom metalkretsarna säger att bandet gör fantastisk musik, något som jag inte själv har uppfattat. Det är bra, ingen snack om saken, men är det så bra som alla säger att det är? Nä, jag har svårt att ta till mig bandet men när det svänger, då jävlar svänger det. Synd bara att det händer på typ en till tre låtar per album för mig. Bättre lycka nästa gång att övertyga mig.
 
Bästa Låt: Spiritual Rights
 
Betyg: 5,5/10 Warhorns
 
Cloudscape - New Era
 
Helsingborgsbandet Cloudscape satte verkligen huvudet på spiken när de döpte sitt nya album. Förutom det faktum att tre utav medlemmarna är nya sen senaste alster känns det som en uppryckning sedan senast. New Era bjuder på en perfekt mix av power- och progresivmetal samt riktigt sjysta melodislingor. Bara lyssna till exempel på Voyager 9. Man känner som om man vore i rymden när man lyssnar på låten. Men helheten måste bli något bättre om betyget ska bli högre.
 
Bästa Låt: Your Desire
 
Betyg: 7,5/10 Silver Endings
 
Grave Digger - Clash of The Gods
 
Att göra ett album om den grekiska mytologin var nog ingen dum idé av tyska powermetalarna Grave Digger. Några utav deras bästa album har haft anknytning till historien (t ex medeltids trilogin) så får att komma igen från besvikelsen som förra albumet ingav var Clash of the Gods ett genidrag. Texterna följer historien till punkt och prickat och musiken låter riktigt fräsch och stark. Det känns helt klart som om Grave Digger är tillbaka på allvar.
 
Bästa Låt: Death Angel & Grave Digger
 
Betyg: 8,5/10 Helldogs
 
In This Moment - Blood
 
Maria Brink har kanske hårdrocksvärldens bästa kvinnliga sångröst och tillsammans med hennes skickliga musiker i In This Moment får hon ut näst intill all sin skicklighet in i albumen. Man känner en mäktig känsla i låtar som Whore, You're Gonna' Listen och Beast Within. Tyvärr går det ibland lite överstyr med känslorna i vissa spår vilket drar ner betyget. Fortfarande ett bra jobb dock.
 
Bästa Låt: You're Gonna' Listen
 
Betyg: 8/10 Whores
 
Fozzy - Sin And Bones
 
Det före detta coverbandet Fozzy har kommit en lång väg sedan deras cover dagar. Sin And Bones är den tredje fullängdaren med idel eget material och man märker att kvaliten blir bättre och bättre. Jag hade i och för sig lite dum eftersmak efter första genomlyssningen främst från spår som She's My Addiction och Spider In My Mouth men med tiden blommade merparten utav låtarna ut. Inte dåligt, med tanke på att sångaren också är en profesionell wrestler. Förresten, sångaren låter inte lika mycket som Ozzy Osbourne här som i tidigare alster. Plus eller minus får ni bestämma, jag är likgiltig i den frågan.
 
Bästa Låt: Storm The Beaches
 
Betyg: 8/10 Sandpapers

Most Wanted: September 2012

Sybreed - God Is An Automaton
 
En utav mina stora favoriter inom den elektroniska metalen. Hittar oftast en bra balans mellan kraft och melodi.
 
Devin Townsend Project - Epicloud
 
Det var menat att bli ett nytt Ziltoidalbum men ett nytt album från Devin Townsend är oavsett vad ett utav årets höjdpunkter. Allt kanadensaren rör på blir till guld (med undantag förra års album Ghost).
 
ZZ Top - La Futura
 
Veteranerna som är mer kända för sina skägg än sin musik är tillbaka med ett nytt album. Första på 9 år. Får se om de håller samma klass som de gjorde på 80-talet eller om de har börjat bli ringrostiga.
 
Green Day - Uno
 
Första albumet i en trippelserie av album från (ex)punkbandet. Snälla, låt musiken vara närmare deras tidigare plattor än härdsmältan kallad 21st Century Breakdown.
 
Sparzanza - Death Is Certain, Life Is Not
 
Förra året släppte Sparzanza det utmärkta albumet Folie Á Cinq. Återstår att se om bandet kan överträffa sig själva ännu en gång. 

Karriärsrecension: Accept Del 2 
Restless & Wild
 
Förutom i öppningsspåret Fast As A Shark är albumtiteln lite missledande. Det må vara äkta Accept vildhet men så otämjd är inte detta album. Dock håller låtarna bra klass och bandet är lika tajta som i föregångaren Breaker. Det känns dock som om någonting i detta album saknas för att det ska nå ytterligare en nivå. Ja visst! Lite mer power, då har vi ett äkta mästerverk. Men detta får duga och det gör mig inte precis bitter.
 
Bästa Låt: Fast As A Shark
 
Betyg: 8/10 Neon Nights
 

 
Balls To The Wall
 
Förtjänar albumet den legendarstatus som den har fått? Svaret är ja (både på album och omslag). Balls To The Wall är ett utav de jämnaste albumen jag har någonsin hört och varje låt håller en hög klass. Titelspåret sätter ribban och resten utav låtarna följer den till punkt och prickat. Det enda som stoppar mig från att ge detta album ett perfekt betyg är avsaknaden av en riktig superlåt typ Fast As A Shark. Annars är detta album fullständigt klockrent in i minsta detalj. Ett album med mycket stake eller om man så vill, stålkulor.
 
Bästa Låt: Balls To The Wall
 
Betyg: 9,5/10 Winter Dreams
 
 
Metal Heart
 
Man kan tycka att jag älskar Metal Heart med tanke på hur lik den är sina tre senaste föregångare men så är inte riktigt fallet. För till skillnad från Breaker, Restless & Wild och Balls To The Wall finns det inte någon låt som fastnar fullt ut i Metal Heart. Visst, albumet innehåller en hel knippe med starka låtar men de gör en inte lika berusad som de borde göra. Albumet är ändå så trots allt ett album som jag räknar in i bandets storhetstid då den följer samma spår som de andra albumen i samma era. Bara det att plattan sladdar lite väl mycket på vägen.
 
Bästa Låt: Wrong Is Right
 
Betyg: 7,5/10 Midnight Movers
 

RSS 2.0