Årslistor 2011: Diverse Utmärkelser

Nu är ännu ett år på väg mot sitt slut och vilket år det har varit. Naturkatastrofer, dödade diktatorer, ekonomisk kris och mycket mer. Men vad kommer vi att komma ihåg inom hårdrockens värld när vi ser tillbaka på 2011. Här kommer kanske några ögonblick som kan bli ihågkommna.

Årets Solo

Gitarrsolot i War of The Gods av Amon Amarth. Surtur Rising är ett superbt album och även om War of The Gods inte är det starkaste kortet i den arsenalen innehåller låten ett helt fantastiskt solo. Ett solo med en grymm uppbyggnad och en topp som är otroligt vacker. GÅSHUD!!!

Årets Nykomling

Svenska Katana kom som en blixt från en klar himmel. Bandet har ett väldigt modernt sound med en touch av NWOBHM a la 80-talets Maiden. Och med deras japanska tema kan de bli riktigt stora.

Årets Comeback

Det ryktades tidigt på sommaren att original medlemmarna i Black Sabbath hade börja jammat ihop igen. På datumet 11.11.11 bekräftades ryktena. Nu kan vi under 2012 se fram emot en världsturne och ett nytt album från bandet. Awesomesauce.

Årets Överraskning

Mastodons u-sväng inom genre gränserna. Från episka och långa låtar gick man över till sväng och korthet i deras nya alster. En sådant skifte kan bara Mastodon göra.

Årets Besvikelse

Finland som hårdrocksnation. Förutom Nightwish underpresterade alla etablerade finska band allt från Stratovarius till Children of Bodom. Bättre lycka nästa år grannar.

Årets Konsert

Utan tvekan den kväll då de 4 stora inom thrash metalen, Metallica, Slayer, Megadeth och Anthrax, kom till Ullevi, Göteborg och gav oss en helkväll med thrash och mosh pits. Jag var där i egen hög person och det var en helt oförglömmlig upplevelse. Och som pricken över i:et kom alla banden (utom Slayer) upp på scen och spelade Am I Evil?. Ett perfekt slut på en perfekt kväll.

Årets R.I.P

Gary Moore, en utav de mest legendariska gitarristerna avled i början av detta år och en hel rock värld sörjde. R.I.P Gary. You'll never be forgotten.

Årets Snackis

Under våren ställde sig alla frågan. Vem skulle ta över det massiva trumsetet i Dream Theater som Mike Portnoy lämnade bakom sig? Utav de sju som fick chansen blev det en annan Mike som vann. Mike Mangini, från bl.a Annihalator. Då kom nästa fråga upp. Skulle DT's sound förändras nu när en utav de tre grundarna av bandet lämnade? Som tur var ändringen minimal och jag tror att merparten av alla Dream Theater fans tycker att Mangini är en värdig ersättare.

Årets Genre

Dubmetal. En blandning av Dubstep och Metal. Snacka om en galen sammansvärjning. Men det kan ha gjort Korn till ett band som man kan räkna med igen. Endast tiden har svaret.

Årets WTF Moment

Opeth. Jag förväntade mig melodisk dödsmetal i Heritage. Melodin fanns men dödsmetalen var som bortblåst. sedan dess har jag lyssnat på bandets tidigare alster och jag förstår inte varför man övergav det man gjorde tidigare. Tur för dem att det fanns sämre album i år...

Årets Sämsta Album

...vilket leder till denna kategori. Finns flera utmanare men The Devin Townsend Projects Ghost tar priset. Det var inte hårdrock. Det var easy listening. Den timmen får jag aldrig tillbaka.

Årets Konceptalbum

Imaginaerum av Nightwish. Albumet gav en resa in i sagornas värld med hårdrocks touch. Nice.

Årets Sjukaste

Skitarg och deras texter. Musikaliskt är de riktigt fantastiska men deras texter. Hårdaste jävlar, bruna skatter, hundägar slakt och stekning av barn. Som om en mentalpatient var deras textskrivare.

Årets Instrumentala

Jake Dreyer, Från White Wizzard, och låten Harmony of The Spheres. Det är sällan som heavy metal instrumentala låtar kan vara både hårda och interesanta men här lyckas Dreyer med allt. Hoppas han släpper ett eget fullängdsalbum inom kort.

Årets Mest Oförtjänta Kritik

Ja jag vet att Metallica var med i Lulu men och ja jag håller med att det kan inte klassificeras som musik men vi ska också komma ihåg att Metallica var bara med att spela musiken. Detta är ett album av Lou Reed, INTE Metallica. Så sluta dissa Metallica. Ska ni dissa dem kan ni väl vänta till deras nästa album.

Årets Betyg

Det är svårt att ge ett helt år ett betyg men jag ska försöka. I år har jag upptäckt flera nya, grymma artister samtidigt som de mer rutinerade banden har blandad och gett. Men sett över hela året blev 2011 riktigt bra. Definitivt bättre än förgående år. Betyg: 7,5/10

Är det något som har hänt under 2011 som du tycker borde bli uppmärksammas? Skriv en kommentar och gör din röst hörd. Rock On!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0